Blog

Erdő Erika Ida – Porték/ SzegediLap

2014.09.20 15:11
Erdő Erika Ida
Portrék I. – Csík Mónika
 
Azt mondtad rá, női Buddha, ahogy ott ül a fotelban elomolva, lágy és bölcs, álmatagpuha test és penge elme, szép kontrasztban összeforrva, ezt mondtad nekem, miközben lestelek a helyzetben, amelyben te őt lesed, leskelünk, az élet már csak ilyen, lesben állunk az élményért, mely lecsap ránk és áldozataivá válunk, alá is fekszünk, ha maga nem ugrik, de kell, hogy legyen szelíd erőszak, vállunk, hasunk nekifeszüljön, ne legyen katarzistalan ez az élethossznyi évszak, közben Mónikát hallgatjuk, aki mesél,Hattyúnyakú, a verseskönyve eleven női kacaj és elfojtott öregasszonyhang, fekete varjú, sírás is van benne és el nem sírt könnyek gyűlnek tócsába, indulni is kell a lázadók után, de ha mégse mész Rebekával, mert túl sok minden köt ide, és csak nő nélküled a mosatlan edény égig érő gúlába, és a férjed se kalandor utcazenész, ki a pillanatot döfi le, hanem szolid gondolkodású, hosszú távon biztos postai alkalmazott, reményteli nyugdíjazású, akkor legjobb, ha főzéskor és nagymosáskor elolvasol egy-két Csík Mónika-verset, gránátalma-húst majszolsz vagy ribizlit, de azt a vasalt ruha vigyázz, előled be ne nyelje, mert ott marad a vérfolt utána, hiába nagymostad az egészet 60 fokon, dobhatod a kukába, Mónika verseiben ott vibrál a fényes enyészet, és ahogy olvasod, érzed, mindez a te lelkeddel is rokon, mert a tengeri herkentyűs bonbont is szereted, szádban az íze a vers szerint oszol a nyállal és veled eggyé, és azt az ölelést is – úgy rémlik – ismered, amelyből egy hattyúnyak el-kihajol, merevül benne az idegen érzés heggyé, és azt a lányt, nagy pocakkal, aki a konszolidált határokon átbújt, hogy szembesítsen: magad is lehetnél ő, aki a padon ülve dacosan alápiszkál a nyárspolgári élet könnyen felpattogzó lakkjának, és közönyösen mutatja neked, mi van a máz alatt: rothad, ami marad, és lehetnél Laura is, akiversalany, lehetnél, aki ha csíkverset olvas, kocka is és gömb, és itt, ahogy nézzük őt, női Buddhánkat a fotelban elomolva, lehetnél akár nyakában a gyöngy, és adhatnál neki egy hosszúkás dolgot, hogy megmosolyogtasd, Sigmundra gondolva, evezőlapátot, répát, fakanalat vagy pici pendrájvot, amit a géplukba, ugye, beteszünk, legyen valami pszichoanalitikusan izgi mutatvány, amin majd mindketten nevetünk: ő meg én, Mónika, a Csík és Ida, az Erdő. Fényes a hajunk. Kerek a mellünk. Két nő.
 
2013. július
 
(A dőlt betűvel jelölt fogalmak, személyek Csík Mónika Hattyúnyakú című verskötetében szerepelnek.)
 
 

eei.jpg

Erdő Erika Ida titokzatos, talán költött költőnő, rejtőzködve él, talán egy erdő közepében, talán a nagyvárosi dzsungelben, talán mégis megtalál.  
 
 
A cíkk webes elérhetősége: ITT

—————

Instant – olvasói levél

2014.07.07 18:15

Ezt az olvasói levelet kaptam. Nemcsak a tartama esett nagyon jól, hanem a gesztus, hogy az olvasó vette a fáradtságot, és megírta, megosztotta velem a véleményét. Az ilyen pillanatokért érdemes írni. Alant a levél. :)

 

Kedves Mónika,
Nem ismerlek csak látásból (fotóztalak). Eddig a lányommal együtt a szekrénybe zárt tengerröl szoló mesédet olvastam. Az újságban megjelent irásaid sem hagyom ki.
Az INSTANT egy jó ideje az elolvasandó könyvek között sorakozott. Költözködéskor is magamhoz vettem. Végre eljött a ,,szabadság,, ideje. Amikor belekóstoltam az INSTANT ba
úgy éreztem megbabonáz mint a fénysugár a macskát a sötétben. Tovább olvasva úgy habzsoltam mint a krémest. A felénél lasitottam mert megijedtem hogy túl hamar elfogy.
Elrendeltem magamnak 3 at naponta mint gyógyirt a léleknek. A vége végül nem vég lett mert állandóan visszaolvasom a kis Instantokat. Eszembe jut valamelyik, föllapozom és nem ugyan olyan mint az első olvasáskor, egyformán jólesik. Egyszóval számomra a könyved Angyali érintés volt. Fölismertem benne a Gergely Jóskát (Gólyák, Felszállás), Molnár Edvárdot (Panoptikum), Béres Mártát, Butterer Kiss Mártát...egy egész asszociáció lavinát inditott meg bennem. Úgy bánsz a szavakkal mint a legélesebb szikével, annyira mélyen behatolva a mindennapi élet anatómiájába. Amit kiirtál magadból úgy érzem nem magad miatt irtad, egyszerüen meg kellett irnod. Nagyon élvezetes az a könnyedség ahogy a szavak árnyalatai közt válogatsz, úgy bánsz velük mint a zsonglör miközben lenyügözöen bölcs ez a válogatás, a sokrétü tudás függönyét lebbenti föl.
Lassan, mint amikor egy felhő árnyéka átúszik a napsütötte táj fölött, ahogyan a borzongás megindul a gerincen fölfelé és kimereviti a hajszálakat úgy ébredt föl, lappang és mocorog bennem egy javaslat...
Köszönöm hogy elolvashattam, örülök hogy létezel, most a többi könyved után eredek...Valóban sajátos utazás volt, neked köszönhető!
Barátsággal, Csilla

—————

Farmerovi

2014.06.03 15:10

Farmerovi című gyermekvers-kéziratom szintén támogatást kapott, így a 2015-ös könyvhétre vélhetőleg napvilágot lát kötet formájában.

Vicces, rímes versek kerülnek bele, melyek szavalásra is alkalmasak, célközönsége az óvodás-kisiskolás gyerekek.

—————

Pópopó és Totyka

2014.06.03 15:02

Megjelenés előtt áll a Pópopó és Totyka című mesefüzérem kötet formájában. Ízig-vérig szabadkai kiadvány lesz, melynek főhősei két szabadkai kisfú, a szerzője, az illusztrátora és a kiadója is szabadkai illetőségű. Janovics Erika meseszép rajzai igazolják, hogy a Gyermekszínház díszlet- és jelmeztervezőjének van mit keresnie az illusztrátorok között is. 

—————

A Hattyúnyakú kapcsán Erdő Erika Ida tollából – gyönyörű

2013.08.06 20:17

Erdő Erika Ida: Csík Mónika (A Hattyúnyakú című kötethez, Zentai Tóth Béla képével)

Azt mondtad rá, női Buddha, ahogy ott ül a fotelban, elomolva, lágy és bölcs, álmatagpuha test és penge elme, szép kontrasztban összeforrva, ezt mondtad nekem, miközben lestelek a helyzetben, amelyben te őt lesed, leskelünk, az élet már csak ilyen, lesben állunk az élményért, mely lecsap ránk és áldozataivá válunk, alá is fekszünk, ha maga nem ugrik, de kell, hogy legyen szelíd erőszak, vállunk, hasunk nekifeszüljön, ne legyen katarzistalan ez az élethossznyi évszak, közben Mónikát hallgatjuk, aki mesél, Hattyúnyakú, a verseskönyve eleven női kacaj és elfojtott öregasszonyhang, fekete varjú, sírás is van benne és el nem sírt könnyek gyűlnek tócsába, indulni is kell a lázadók után, de ha mégse mész Rebekával, mert túl sok minden köt ide, és csak nő nélküled a mosatlan edény égig érő gúlába, és a férjed se kalandor utcazenész, ki a pillanatot döfi le, hanem szolid gondolkodású, hosszú távon biztos postai alkalmazott, reményteli nyugdíjazású, akkor legjobb, ha főzéskor és nagymosáskor elolvasol egy-két Csík Mónika-verset, gránátalma-húst majszolsz vagy ribizlit, de azt a vasalt ruha vigyázz, előled be ne nyelje, mert ott marad a vérfolt utána, hiába nagymostad az egészet 60 fokon, dobhatod a kukába, Mónika verseiben ott vibrál a fényes enyészet, és ahogy olvasod, érzed, mindez a te lelkeddel is rokon, mert a tengeri herkentyűs bonbont is szereted, szádban az íze a vers szerint oszol a nyállal és veled eggyé, és azt az ölelést is –úgy rémlik – ismered, amelyből egy hattyúnyak el-kihajol, merevül benne az idegen érzés heggyé, és azt a lányt, nagy pocakkal, aki a konszolidált határokon átbújt, hogy szembesítsen: magad is lehetnél ő, aki a padon ülve dacosan alápiszkál a nyárspolgári élet könnyen felpattogzó lakkjának, és közönyösen mutatja neked, mi van a máz alatt: rothad, ami marad, és lehetnél Laura is, aki versalany, lehetnél, aki ha csíkverset olvas, kocka is és gömb, és itt, ahogy nézzük őt, női Buddhánkat a fotelban elomolva, lehetnél akár nyakában a gyöngy, és adhatnál neki egy hosszúkás dolgot, hogy megmosolyogtasd, Sigmundra gondolva, evezőlapátot, répát, fakanalat vagy pici pendrájvot, amit a géplukba, ugye, beteszünk, legyen valami pszichoanalitikusan izgi mutatvány, amin majd mindketten nevetünk: ő meg én, Mónika, a Csík és Ida, az Erdő. Fényes a hajunk. Kerek a mellünk. Két nő.

2013. július

—————

Az Irogalmi Jelen irodalmi toplistája

2013.05.02 12:45

TOP 10 – 2011. november

Az Irodalmi Jelen TOP10-es novemberi ajánlója három kategóriában a 2011-ben megjelent kötetekből. A műveket alfabetikus sorrendben közöljük.

Költészet:

Csobánka Zsuzsa: Hideg bűnök (Kalligram)
Debreczeny György: Sőt mi több (Syllabux)
Deres Kornélia: Szőrapa (JAK-Prae.hu)
Dsida Jenő összegyűjtött versei (Savaria University Press)
Gyukics Gábor: Kié ez az arc? (L’Harmattan)
Lee Gil Won: Napfénypalást (Pluralica)
Lázár Bence András: Rendszeres bonctan (Prae.hu-Palimpszeszt)
Nagy Zopán: A haiku jegyében (Fekete Sas)
Poós Zoltán: Képzeld magad az én helyembe (Kalligram)
Terék Anna: Duna utca (Forum)

Próza:

Baricco, Alessandro: Harag-várak (Helikon)
Bene Zoltán: Továbbmondott történetek (Kráter)
Bodor Ádám: Verhovina madarai (Magvető)
Böszörményi Zoltán: Regál (Ulpius-ház)
Csík Mónika: Instant (Forum)
Csobánka Zsuzsa: Belém az ujját (JAK-Prae.hu)
Parti Nagy Lajos: Az étkezés ártalmasságáról (Magvető)
Stifter, Adalbert: Nyárutó (Kalligram)
Szabó Róbert Csaba: Temetés este tízkor (Bookart)
Szécsi Noémi: Nyughatatlanok (Európa)

Tanulmány, esszé, kritika, publicisztika:

Bernstein, Peter L.: Tőkepiaci elméletek (Corvina)
Demmel József: A szlovák nemzet születése (Kalligram)
Jákfalvi Magdolna (szerk.): A 20. századi magyar színháztörténeti kánon alakulása (Balassi - Színház- és Filmművészeti Egyetem)
Korniss Péter - Závada Pál: Egy sor cigány. Huszonnégy mai magyar. (Corvina)
McNeill, J. R.: Valami új a nap alatt - A huszadik század környezettörténete (Ursus Libris)
Milosz, Czeslaw: Családias Európa (Kalligram)
Németh Zoltán: Feszített nyelvtükör (Nap Kiadó – Szlovákia)
Povedák István: Álhősök, hamis istenek? - Hős- és sztárkultusz a posztmodern korban (Gerhardus)
Romsics Ignác (főszerk.): Magyarország a második világháborúban (Kossuth)
Szűcs Gábor: Petőfi halála (Corvina)

—————

A szabadkai Széchenyi István Általános Iskola honlapjáról

2013.05.02 10:25

"November 15-én könyvbemutatót szervezett iskolánk. Vendégünk Csík Mónika írónő volt, aki a Mákvihar című verseskönyvét mutatta be. A nagyon érdekes előadáson az 1.a, 4.a, 4.b osztály vett részt, sokat viccelődtek, rajzoltak és komoly dolgokról is elbeszélgettek a költőnővel. Ezek a gyermekversek abban különböznek a többitől, hogy fergeteges nevetésbe torkollik minden egyes soruk. Ha kedvet kaptál egy kis jókedvhez, kölcsönözd ki a verseskönyvet az iskola könyvtárából."

 

FOTÓK ITT: www.secenji.edu.rs/galeria/15-11-2011/slike_m1.html

—————

A függőségről

2013.04.02 20:30

Az Író Cimborák blog áprilisban a függőséggel foglalkozik, naplószerűen jelennek majd meg a különböző témákat boncolgató írások. A szerkesztői "megbeszélős, témafelvetős" körleveleket olvasva tudatosodott mindannyiunkban, hogy a drogoktól, ételtől, italtól, számítógéptől, családtagoktól való függés mellett még mennyi létezik, amelyek feldolgozásához, kezeléséhez, helyretételéhez nemhogy a gyerekeknek, hanem sokszor nekünk, felnőtteknek sincsenek megfelelő módszereink, s megesik, hogy szavunk sem.

Olvassuk őket együtt! :)

 

—————

Molnár Mirko

2013.03.25 18:06

Molnár Imre Mirko egyik kedvenc vajdasági grafikusom. A Sikoly honlapján több alkotása is látható, sőtmitöbb, az Instantot is ő illusztrálta. A Magyar Szó Üveggolyó mellékletében Péter László tollából ma tanulmánysorozat indult Mirko címmel, melyben P. L. Mirko munkásságát elemzi, méltatja. Mivel ez az öntömjénezés helye, idézem a rám vonatkozó félmondatot: "...a Magyar Szó hasábjain pedig nem oly régen Csík Mónika költő elemezte grafikáit élményszerűen, élvezetesen, olvasmányosan..."

Eszerint ENGEM IS OLVAS VALAKI!!! :) 

—————

KMV

2013.03.19 07:53

Zajlik a Középiskolások Művészeti Vetélkdőjének körzeti előválogatója. Harmadmagammal dolgozzuk fel/bíráljuk a szabadkai középiskolákból érkező irodalmi anyagot. Mint minden évben, idén is a publicisztika és az értekező próza kategóriák a legerősebbek, gondos, alapos tanári munka sejthető mögöttük. Jó példaként szolgál a Kosztolányi tehetséggondozó gimnázium, ahol egyetlen magyartanárnő "fészekalja" diák egyetemistáknak is dícséretére váló színvonalon teljesít. A verseket és novellákat olvasva úgy tűnik, lassan felülíródik a trend, hogy a fiatalok kizárólag haláltémákat dolgozzanak fel, az idei "termés" törzsanyaga szociális tematika felé közelít. A háború és nyomor inkább a szülői elbeszélések részeként említődik az írásokban, az erőszak, a fiatalok közötti leszámolás, a drogtéma viszont a mindennapok részeként épül az írásokba, napi tevékenységükbe. A szerelem és szex is gyakori, járulékos téma, a lányok írásaiban a "mocskos" , ösztöntevékenység szintjén, a fiúknál trubadúr jellegű, idealizált módon. Izgalmas, ahogy a legjobban sikerült írásokban megelevenítődik a mai tizenévesek pre-apokaliptikus világa, ennek az élményanyagnak kellene mind gyakrabban írások, zeneszámok, fotók, graffitik, kisfilmek formájában "kifogalmazódni" belőlük.

—————